Vad är (sakroiliakaleden) SI-leden?

Har du någonsin haft ont i nedre delen av ryggen, höfterna eller till och med underbenen? Om så är fallet, då kanske du är bekant med SI-leden. Sacroiliacaleden (SI-leden) är en liten men viktig led som förbinder ryggraden med bäckenet och spelar en viktig roll för att kontrollera rörelsen mellan de två. Denna led kan lätt försämras och orsaka försvagande smärta om den inte sköts ordentligt. I det här blogginlägget kommer vi att förklara exakt vad SI-leden är, hur den kan skadas och vilka behandlingar som finns.

SI-leden, vad och var är den?

SI-leden är belägen i nedre delen av ryggen där korsbenet (det triangulära benet vid basen av din ryggrad) och ilium (det stora bäckenbenet) möts. Denna led är en av flera leder som förbinder överkroppen med bäckenet och underbenen. Det hjälper till att stabilisera och kontrollera rörelsen mellan dessa två områden.

Vanliga orsaker till smärta i SI-leden

Den vanligaste orsaken till smärta i SI-leden är instabilitet till följd av en obalans mellan två ben. Detta kan ske när ena sidan har försvagade ligament, eller om det har skett en skada som t.ex stukningar, frakturer eller luxationer i området. Andra orsaker till SI-smärta inkluderar degenerativa och inflammatoriska sjukdomar, artrit, infektion eller överbelastningsskador.

Behandlingsmöjligheter för smärta i SI-leden

Det finns flera behandlingsalternativ för dem som lider av dysfunktion eller smärta i SI-leden. Dessa inkluderar sjukgymnastik, kiropraktisk behandling, antiinflammatorisk medicin och injektioner som t.ex kortisoninjektioner eller nervblockader. Om dessa behandlingar inte ger lindring efter flera månader kan operation behövas för att stabilisera leden eller minska inflammationen. Få behandling av SI-leden hos Ischiasspecialisterna, har stor erfarenhet av just detta.

SI-leden är en viktig del av vår anatomi och spelar en avgörande roll för att hålla oss rörliga och smärtfria. Om du upplever någon typ av smärta i ländryggen, höften eller benen är det viktigt att du uppsöker din läkare för en bedömning och diskuterar alla tillgängliga behandlingsalternativ.