Allt du behöver veta om att lindra smärta vid högt fotvalv och hålfotsinlägg

Har du ett högt fotvalv i foten? I så fall kan du ha ont i fötterna och vristerna. Ett högt valv kallas även pes cavus på latin och hålfot på engelska. Det gör att toppen av din fot inte kommer i kontakt med marken när du går. Detta kan orsaka problem med din hållning och leda till smärta i fötter och anklar. I den här artikeln kommer vi att nämna vad som orsakar hög fotvalvssmärta, hur fotvalvsstöd kan hjälpa till att lindra denna smärta och de olika typerna av fotvalvsstöd som finns på marknaden idag.

Spaltfot, högt fotvalv, vad är det?

En hög fotvalv är ett tillstånd som kan göra att toppen av din fot reser sig från marken på grund av en överdriven krökning av benen längst ner på foten. Personer med höga fotvalv tenderar att ha mer smärta och belastning på sina fötter, vrister och underben än personer med normala fotvalv. Denna typ av båge är vanligtvis ärftlig, men den kan också orsakas av skador eller vissa medicinska tillstånd.

Vad orsakar smärta vid hög fotvalv?

Höga valv kan leda till flera problem, t.ex. överpronation (rullande inåt) vid varje steg, vilket ökar trycket på fotleden och leder till fottrötthet. Dessutom kan denna onormala fotställning resultera i plantar fasciit (inflammation i fascia plantaris), hälsporre och akilles tendinit.

Hur kan fotstöd hjälpa mot smärta i högt fotvalv?

Valvstöd är gjorda för att ge stöd till dina valv, hjälpa till att lindra tryck och minska smärta. De finns i olika former och storlekar för att passa individuella behov, och de kan justeras för att uppnå optimal komfort. Stödkuddar förbättrar också hållningen genom att förhindra att dina fötter överpronerar, vilket hjälper till att minska stressen på anklarna, fötterna, benen och nedre delen av ryggen.

Vilka typer av fotstöd finns tillgängliga?

Det finns flera olika typer av stödben på marknaden idag. Dessa inkluderar: förformade innersulor, halvanpassade innersulor, anpassade ortoser (som är gjorda för att passa dina fötter), fotstöd och hälkappor. Förformade innersulor är den mest grundläggande formen av stöd, medan anpassade sulor är gjorda för att passa din specifika fotform och ge bästa komfort och stöd. Du hittar en översikt på Hålfotsinlägg.com.

Börja med att gå till läkaren för en bedömning

Det är alltid bäst att rådfråga din läkare innan du använder någon typ av fotstöd. Din läkare kommer att kunna bedöma ditt tillstånd och rekommendera den mest lämpliga produkten för dig. De kan också undersöka om det finns bakomliggande medicinska tillstånd som kan orsaka din smärta, t.ex. diabetes eller artrit.

Slutsats
Höga fotvalv kan orsaka smärta i fötter och vrister, men det behöver inte betyda en livstid av obehag. Genom att förstå vad som orsakar smärta vid hög fotvalv kan du hitta de bästa produkterna på marknaden för att lindra den. Skräddarsydda ortoser kan ge mer komfort och stöd än färdiga innersulor, så prata med din läkare om vilken lösning som är bäst för dig. Med rätt vård och stöd kan du hitta lindring från smärtan från höga bågar.